Bifogade filer
Prenumeration
Beskrivning
Land | Sverige |
---|---|
Lista | First North Stockholm |
Sektor | Råvaror |
Industri | Gruvdrift & metaller |
Första kvartalet 2025
- Nettoomsättningen uppgick till 7 016 KSEK (6 951)
- Rörelseresultatet uppgick till -16 055 KSEK (-12 851)
- Periodens resultat uppgick till 10 285 KSEK (-24 813)
- Resultat per aktie uppgick till 0,85 SEK (-2,76)
- Balansomslutningen uppgick till 943 654 (288 092)
- En positiv preliminär ekonomisk bedömning (PEA) för återstart av verksamheten vid Sydvarangergruvan publicerades den 23 januari 2025
- SpareBank 1 Markets och Clarksons Securities utses som finansiella rådgivare inför kommande kapitalanskaffningar.
- Grangex och Anglo American kom överens om att överföra Dannemoraroyalty till Sydvaranger.
Händelser efter rapportperiodens utgång
- Inga väsentliga händelser finns att rapportera efter rapportperiodens slut.
Strategiska framsteg och hållbara initiativ inleder året
Under det första kvartalet har GRANGEX tagit avgörande steg i utvecklingen av båda våra gruvprojekt, trots ett fortsatt utmanande världsläge präglat av geopolitisk osäkerhet, energikris och ökade krav på hållbar råvaruförsörjning. Resultaten från den uppdaterade PEA-studien av Sydvarangergruvan visar på markant förbättrad lönsamhet, minskat investeringsbehov och högre produktkvalitet. Samtidigt pågår intensiva förberedelser inför den slutliga feasibility-studien, och vårt fokus på cirkulära initiativ och robusta partnerskap stärker vår position som en framtida leverantör av strategiska råvaror till Europas gröna omställning.
Starkt resultat i uppdaterad PEA-studie för Sydvaranger
Under det första kvartalet kunde vi planenligt presentera resultatet av PEA-studien för återstarten av Sydvarangergruvan. Studien bygger vidare på feasibility-studien från 2019, men har genom optimerad gruvplanering och en uppgraderad anrikningsprocess resulterat i avsevärt förbättrade ekonomiska nyckeltal. Det initiala investeringsbehovet inför produktionsstart har minskat samtidigt som produktkvaliteten har höjts, vilket sammantaget innebär en kraftigt förbättrad projektlönsamhet.
Nettonuvärdet (NPV) uppgår till cirka 1,2 miljarder USD med en internränta (IRR) på 47 procent. Det är en betydande förbättring jämfört med tidigare uppskattningar, och ett viktigt steg framåt i realiseringen av Sydvarangerprojektet. Med detta som grund har vi nu påbörjat arbetet med den slutliga feasibility-studien, som beräknas publiceras mot slutet av sommaren. Det är ett intensivt utvecklingsskede där fokus ligger på att ytterligare kvalitetssäkra projektet.
En betydande styrka i Sydvarangerprojektet är att processanläggningen redan finns på plats och har underhållits av vår egen personal sedan 2016. Detta innebär ett betydligt lägre kapitalbehov än vid motsvarande sk greenfield-projekt. Vi arbetar utifrån en tidplan som innebär att första malmleveransen från Kirkenes kan ske under första kvartalet 2027.
Det politiska stödet för en återstart av gruvan är starkt i Norge, och vi för nu direkta diskussioner med flera statliga finansieringsparter kring möjliga stödformer.
Långsiktig finansiering i fokus
För att kunna attrahera långsiktiga och starka finansiärer är det avgörande för GRANGEX att våra projektstudier håller absolut högsta kvalitet och följer den kanadensiska NI 43–101-standarden. Därför samarbetar vi uteslutande med världsledande gruvkonsulter, och säkerställer att varje studie certifieras av oberoende "Qualified Persons" (QPs).
Vårt strategiska partnerskap med Anglo American spelar en nyckelroll i detta sammanhang. Genom samarbetet får vi tillgång till teknisk och marknadsmässig expertis. Och det långsiktiga offtake-avtalet, med ett ordervärde på över 6,5 miljarder USD, är också en central komponent i den kommande projektfinansieringen. Vår ambition är att säkerställa finansieringen innan årets slut.
Cirkulär innovation med miljöprofil
Parallellt med utvecklingen i Sydvaranger har vi under kvartalet också gjort framsteg inom våra ESG-initiativ. Vi har påbörjat en utvärdering av möjligheten att använda anrikningssand från Sydvaranger som ett substitut till klinker inom cementindustrin ett cirkulärt projekt med stor potential att minska Scope 3-utsläpp.
Avslutningsvis är det glädjande att notera att förutsättningarna för elförsörjningen till Dannemora nu ser ljusare ut. Min förhoppning är att vi under året kan landa en långsiktig lösning på denna nyckelfråga.
Vi går in i resten av året med tillförsikt och med ett fortsatt tydligt fokus: att bygga Europas mest hållbara järnmalmsproducent
Stockholm i maj 2025
Christer Lindqvist
Verkställande direktör
Verksamheten
GRANGEX är ett svenskt mineralutvecklingsbolag med visionen att aktivt bidra till ett hållbart samhälle inom Europa. Bolaget strävar efter att bli den främsta privata mineralutvecklingskoncernen i Europa, som utvecklar och bedriver ansvarsfull utvinning och återvinning av mineraler, främst järnmalmsprodukter och andra kritiska mineraler för den gröna omställningen. GRANGEX ska genom sina produkter bidra till en minskad klimatpåverkan samtidigt som den egna miljö- och klimatpåverkan minimeras.
Sydvaranger
Under 2024 påbörjades studiearbetet för att under 2025 kunna färdigställa en fullständig feasibility-studie gjord i enlighet med den kanadensiska standarden NI 43–101, som är ett instrument för noterade bolag vilken reglerar hur företag får offentliggöra gruvrelaterad information i Kanada. Reglerna syftar till att förhindra att företag delar felaktig eller vilseledande information om sina
mineraltillgångar med potentiella investerare och allmänheten.
PEA publicerad den 23 januari 2025
Den preliminära ekonomisk bedömning (PEA) som kan ses som en förstudie till den fullständiga feasibility-studien visade på följande huvudpunkter:
- NPV8 (före skatt) USD 1 215,1 miljoner (SEK13 366 m)
- Projektets internränta (IRR) 46,9 %
- Totalt 53,7 miljoner ton ultrahögvärdigt magnetitkoncentrat, 70% för direktreduktionsapplikationer
- Produktionskostnad (OPEX) vid normal produktionsnivå 54,3 USD/dmt koncentrat
(SEK 597,30) - Total produktionstid för gruvan på 19 år
- Normalproduktion i 15 år
PEA har bekräftat Sydvarangergruvans potential att med de planerade uppgraderingarna av anrikningsprocessen, producera ett ultrahögvärdigt magnetitkoncentrat med en järnhalt på 70 % och låga halter av föroreningar. Sydvarangergruvan förväntas producera i genomsnitt cirka 3 miljoner ton magnetitkoncentrat per år. Magnetitkoncentratet kommer att exporteras från den befintliga hamnterminalen i Kirkenes.
Uppdatering av feasibility-studie arbetet
Efter slutförandet av den preliminära ekonomiska utvärderingen (PEA) i januari 2025, som skissade på en strategi med låga investeringar och tidig återstart med fokus på högvärdigt koncentrat för DR-pellets, har projektet gått vidare till den slutgiltiga genomförbarhetsstudien (DFS). Syftet med DFS är att validera och förfina rekommendationerna i PEA.
DFS genomförs i enlighet med NI 43–101-standarderna. SLR Consulting har anlitats för att leda studien och kommer att ansvara för att godkänna mineralresurs- och reservberäkningarna.
Betydande framsteg har redan gjorts, inklusive kompletterande kärnborrning i syfte att förbättra kunskapen om mineraltillgångarna och säkerställa viktiga geometallurgiska parametrar. Studien fortskrider enligt plan och förväntas vara klar i augusti 2025.
För närvarande beräknas återstarten av verksamheten ske 2026 och den första kommersiella leveransen i början av 2027.
Dannemoraprojektet
Den uppdaterad feasibility-studien ("DFS") för Dannemora, som bekräftar Dannemoras tekniska och ekonomiska lönsamhet som producent av höghaltigt magnetitkoncentrat. DFS:en genomfördes av SLR Consulting Limited ("SLR") i enlighet med den australiensiska standarden JORC 2012. Studien publicerades den 10 juni 2024.
GRANGEX kommer nu, tillsammans med sina rådgivare, att fortsätta utvecklingen av Dannemora mot ett slutgiltigt investeringsbeslut. Under perioden har intensiva insatser skett för att säkerställa erforderliga kraftleveranser till Dannemora från Vattenfalls regionnät. Något som måste vara klart innan en kommande projektfinansiering kan slutföras. Detta kan om nätägaren inte kan bekräfta förmåga att leverera erforderlig effekt riskera att fortsätta att försena en återstart av Dannemora, Bolaget kommer successivt att offentliggöra ytterligare information om utvecklingen av Dannemoraprojektet.
Apatitprojektet i Grängesberg
En genomlysning av processen har påbörjats av under kvartalet. Ansökan om undersökningstillstånd för närliggande områden till Jan-Matts dammen har inlämnats till Bergsstaten.
Resultat av vidareförädlingstester hos en potentiell samarbetspartner på det apatitkoncentrat från pilottester på GTK i Finland utvärderas för närvarade. Testerna syftar till att undersöka möjligheterna för att framställa ett mineralgödsel och särskilja REE mineral.
Under kvartalet har testerna utvärderats.
- Högt Ca (38,3 %) och P (17,3%) innehåll
- Generellt lågt innehåll av tungmetaller, endast arsenik behöver renas i processen vilket var möjligt
- Sällsynta jordartsmetaller, REE, kan utvinnas
- Tre produkter kan erhållas: fosfat-produkt för djurfoder, REE samt gips för tillverkning av konstruktionsmaterial.
Sala Bly
Sala Bly är koncernens enda kassaflödesgenererande verksamhet. Omsättning under det första kvartalet 2025 uppgick till på 6 982 KSEK (6 951) orderingången ser bättre ut 2025 än motsvarande 2024 både vad gäller blytråd och blyplåt.
Kommentarer till resultat
och finansiell ställning för
koncernen
Första kvartalet 2025
Intäkterna under det första kvartalet 2025 uppgick till 9 545 KSEK (7 380). Rörelseresultatet uppgick till ‑16 055 KSEK (‑12 851). Rörelsekostnaderna har ökat främst på grund av Sydvarangerbolagen som inte ingick i koncernen det första kvartalet 2024. De finansiella kostnaderna -21 017 KSEK (-11 967) består till största delen av ränta på royalty till Anglo American och lån till Orion. Finansiella intäkter uppgick till 47 358 KSEK (3) och beror framför allt på valutakursjusteringar då USD kursen har försvagats mot kronan och merparten av koncernens lån är i USD. Den kassaflödespåverkande (betalda) räntor uppgår till 5 KSEK.
Balansomslutningen om 942 MSEK mot 986 MSEK den 31 december. På tillgångssidan är det främst de immateriella anläggningstillgångarna som ökat till 366 MSEK (148) kvartalets investering uppgår till14 MSEK och avser till störst delen nedlagda projektkostnader i Sydvaranger.
I och med att största delen av lånestocken är i USD kommer det påverka resultatet i form av valutakursjusteringar, positiva som negativa, mot den svenska kronan framöver vilket dock inte är kassaflödespåverkande. Ingen ränta betalas ut innan förfall på något av dessa lån, så de kommer inte att ha någon kassaflödespåverkan innan dess. Royaltyrättigheterna definieras som lån enligt IFRS. Rättigheterna kan lösas i förväg av GRANGEX, då mot avtalad ränta. Återbetalning sker genom att Anglo American erhåller en del (royalty) av intäkterna när produktionen kommit i gång.
Under kvartalet flyttades royaltyn om 10 MUSD som var hänförlig till Dannemora Iron AB från 2023 till Sydvaranger Mining AS. Redovisningsmässigt i koncernen medför detta ingen skillnad och det totala beloppet på den beräknade skulden är densamma som innan flytten. Företagsinteckningar och övriga säkerheter för Dannemora Iron AB som var kopplade till royaltyn har släppts. Inga ytterligare säkerheter har lagts på Sydvaranger.
Framtida likviditetsutveckling och
finansiering
De olika projekten inom GRANGEX-koncernen har stora kapitalbehov. GRANGEX finansiella behov för att genomföra återstarten av Sydvarangergruvan, Dannemoragruvan och Apatitprojektet i Grängesberg kräver tillgång till kapital för att i första hand kunna;
- genomföra en feasibility-studie för Sydvaranger
- samt för löpande driftskostnader, löner och overheadkostnader
- och för projektfinansiering
Det är styrelsens bedömning att nuvarande rörelsekapital inte är tillräckligt för alla nödvändiga aktiviteter under den kommande 12-månadersperioden, vilket innebär att det finns väsentliga osäkerhetsfaktorer som skulle kunna leda till betydande tvivel på att bolaget kan fortsätta enligt fortlevnadsprincipen (going-concern). För att säkerställa fortsatt drift arbetar GRANGEX med finansiering för perioden efter slutförandet av feasibility-studien i syfte att tillhandahålla ytterligare rörelsekapital fram till att det slutliga projektfinansieringsbeslutet (FID) för Sydvaranger fattas. SpareBank 1 Markets och Clarksons Securities utsågs nyligen som finansiella rådgivare inför kommande kapitalanskaffningar. GRANGEX gör bedömningen att förutsättningarna finns för att lösa finansiering under det första halvåret 2025.
I PEA som publicerades den 23 januari påvisades att produktionen i Sydvarangergruvan kan komma i gång med en betydligt mindre kapitalinsats än vad tidigare studier visat, samt att produktkvalitén kan förbättras, vilket sammantaget gör att bolagets syn på att genomföra en projektfinansiering och refinansiering av lånestocken, bland annat lånet till Orion om 282 MSEK som förfaller den 31 december 2025, under 2025 har stärkts. Bolaget ser att både Sydvaranger- och Dannemoragruvan är genomförbara och inom en snar framtid finansierbara projekt.
Hållbar utveckling
Under första kvartalet har fokus legat på planering och uppstart av kompletterande studier kopplat till miljömässiga och sociala aspekter inför färdigställandet av den studie, Definite Feasability Study, DFS, för Sydvarangergruvan som ska vara klar i juli. I detta arbete är hållbarhetsaspekterna en betydande del och det arbete med granskning av genomförda studier som skett under hösten har identifierat en rad kompletterande studier som ska färdigställas under året. Studierna ska dels presenteras i DFS:en, men GRANGEX har också beslutat att en Environmental and Social Impact Assessment, ESIA (motsvarande en miljökonsekvensbeskrivning) , för projektet ska genomföras. ESIA:n kommer att ge en tydlig bild av påverkan från framtida drift och säkerställa att GRANGEX vidtar nödvändiga åtgärder, dels för att minimera negativ påverkan, dels för att visa vilken positiv påverkan som kan skapas. Studier av status på vatten, biologi i vatten och på land och karakterisering av gråberg är ett exempel på vidare arbete som bolaget har påbörjat. Bolaget har också påbörjat en livscykelanalys (LCA) för det järnmalmskoncentrat som kommer att produceras i Sydvaranger.
För Dannemora fortsätter dialogen gällande kraftförsörjning. GRANGEX har också genom ett samarbete med stiftelsen STUNS och Uppsala universitet erbjudit studenter flera olika kandidatarbeten med inriktning på hållbarhet och energi. Total kommer 18 studenter att genomföra olika projekt där de ska titta på hur man kan återvinna värme i gruvan, hur man kan använda fastigheterna för egen elförsörjning och ellagring samt möjligheter kring att använda den äldsta byggnaden som processanläggning i stället för att bygga nytt.
Antalet tillsvidareanställda var vid slutet av perioden 43 av dessa är 8 medarbetare kvinnor vilket motsvarar 19% av de anställda inom koncernen, vilket kan jämföras med 8% för kvartal 1 2024.
Under första kvartalet skedde en halkolycka i Dannemora där en inhyrd konsult bröt foten. Bolaget har ännu inte tagit med externa konsulter i statistiken och olyckan kommer därmed inte med i statistiken, men bolaget har hanterat olyckan inom bolagets rutiner och arbetar för att det inte ska ske igen. Under kvartalet har sjukfrånvaron legat på 9,9%. I frånvaron inkluderas både korttids- och långtidsfrånvaro. Den relativt höga siffran beror främst på ett par personer med långtidssjukskrivning. Korttidssjukskrivningen ligger på cirka 2,5%.
Inga allvarliga miljöincidenter har skett under kvartalet
(1) Olycksfall med frånvaro (antal per miljon arbetade timmar)
(2) En miljöincident som orsakar eller potentiellt kan orsaka betydande miljöpåverkan.
(3) Antal tillsvidareanställda, inkluderar både heltid- och deltidsanställda i slutet av respektive period
(4) Vid slutet av perioden
Finansiell kalender
- Delårsrapport Q2 2025 publiceras den 20 augusti 2025
- Delårsrapport Q3 2025 publiceras den 11 november 2025
- Bokslutskommuniké för 2025 publiceras den 17 februari 2026
- Delårsrapport Q1 2026 publiceras den 19 maj 2026
Kontakt
Paul Johnsson, CFO
paul.johnsson@grangex.se
GRANGEX AB (publ)
Västmannagatan 1
111 24 Stockholm
www.grangex.se